leesverslag boek 'andere culturen'

Verslag andere culturen



Primaire gegevens

Auteur:Lieneke Dijkzeul

Titel: Aan de bal

Verschenen in:juli 2005

Aantal bladzijdes:279 bladzijdes

Uitgever: Lemniscaat


Samenvatting - Aan de Bal


Inleiding

Het boek gaat over Rahmane. Hij woont hier met zijn ouders en zijn zusje, Naneh, in een klein dorp in Afrika. Ze zijn arm erg arm. Rahmane helpt zijn vader op het land voor meer inkomsten. In zijn vrije tijd voetbalt hij met zijn vrienden. Ze hebben geen echte voetbal en ook geen schoenen, dus ze voetballen op hun blote voeten, maar dat zorgt er niet voor dat Rahmane het minder leuk vindt om te voetballen. Ze trainen op een stoffig veldje onder leiding van meneer Baouri.


Hoe het begint

Op een dag komen er mensen van een voetbalclub uit de stad kijken. Die dag verandert Rahmane’s leven. Samen met zijn twee vrienden, Tigani en Henri, wordt hij geselecteerd om bij de jeugdselectie te komen spelen. Rahmane heeft het gevoel dat er een droom uitkomt: hij krijgt de kans om zijn leven op de kop te zetten en een nieuw leven beginnen in de stad. Ook kan hij eindelijk geld verdienen voor zichzelf en zijn familie. Rahmane belooft Tigani’s vader dat hij op zijn zoon zal passen.


Een vooruitgang...

In de stad komt Rahmane in een heel andere wereld terecht. Ze hebben er douches met stromend water en er lopen mensen op echte voetbalschoenen rond. Rahmane probeert zich staande te houden in de harde voetbalwereld in de stad. Rahmane wil niets liever dan voetballen, maar tegelijkertijd mist hij het vertrouwde en veilige dorpsleven. Met Rahmane gaat het goed in de stad, met zijn beste vriend Tigani gaat het niet zo goed. Voor Tigani is het geld dat hij in de stad kan verdienen veel aantrekkelijker dan de harde training waar hij op dat moment niets voor krijgt. Hij probeert, ondanks het verbod van de leiding van de voetbalopleiding, in het straatleven geld te verdienen. Hierdoor wordt hij uiteindelijk terug naar huis gestuurd.


Koud

Als hij uiteindelijk voor vier weken naar een trainingskamp in Nederland mag en zijn carrière als profvoetballer lijkt te beginnen, realiseert Rahmane zich dat Nederland nooit zijn thuis zal zijn, maar dat ook het dorp in Afrika niet meer zijn wereld is. In Nederland komt in een warm gastgezin terecht dat hem aan zijn eigen familie doet denken, maar Nederland zelf vindt hij letterlijk en figuurlijk koud. De mensen zijn nors, hebben geen aandacht voor elkaar en hij begint steeds meer heimwee naar huis.


Eind goed, niet al goed...

Als Rahmane na zijn oefenstage terug keert in zijn geboortedorp in Afrika merkt hij dat hij is verandert. Hij is volwassener, verstandiger en heeft meer inzicht in zichzelf en vooral in hoe mensen reageren. Hij merkt dat ze in zijn dorp meer belangstelling hebben voor zijn materiële omstandigheden dan voor hem als mens. Hij vraagt zich af waarom niemand vroeg hoe het met hem ging, waarom ze alleen wilden weten of hij al geld had verdiend.

Aan het eind van het verhaal is Rahmane vrienden kwijtgeraakt, een vreemde in zijn dorp geworden en hij voelt zich eenzamer dan ooit. Er wordt niet duidelijk gemaakt of Rahmane inderdaad bij een Europese profclub aan de slag kan en er wordt ook geen antwoord gegeven op de vragen die bij hem opkomen na zijn terugkeer in Afrika.


Bron: scholieren.com