Project China

Project AK - Eenkindpolitiek


Door: Fons Beijer, Floris Zijlmans, Rens van Eck - H3b          Leraar: Mr. De JonghInleiding


Wij doen ons project over de eendkindpolitiek. Wij doen het hierover omdat dit ons een interessant onderwerp leek en omdat er veel informatie over te vinden is. Naast de net zo belangrijke eenhondpolitiek, is de eenkindpolitiek ook een belangrijk aspect.

De eenkindpolitiek is een groot probleem in delen van China. Aangezien veel mensen een tweede kind willen of een dochter.




























Wat is de één kind politiek?


Algemeen.

In China bestaat sinds 1979 de één kind politiek, die is ingevoerd door Mao Zedong. Het werd ingevoerd door de Chinese regering vanwege de enorme bevolkingsgroei in het grote land. Elk jaar werden in China namelijk 14 miljoen mensen geboren. Dat is een geboorteoverschot van 2,5%.  De één kind politiek zorgt ervoor dat Chinese gezinnen niet meer dan één kind mogen krijgen. Dit geldt overigens alleen voor de Han-Chinezen. Bij nog een tweede kind zullen de vader en de moeder een hoge boete moeten betalen en die is voor de meeste Chinezen onbetaalbaar. De kinderen die na het eerste kind dan toch nog komen, hebben een zwaar leven. Ze staan nergens ingeschreven en bestaan dus eigenlijk niet eens. ze kunnen niet naar school en niet werken. Ze kunnen niet eens reizen met de bus of met de trein. Deze politiek heeft een nare uitwerking op de geboorte van meisjes. Omdat ze maar één kind mogen krijgen willen de Chinese gezinnen liever een jongen. Omdat die later beter voor zijn ouders kan zorgen. Hierdoor worden er regelmatig kleine baby meisjes langs de weg gevonden. Ook is de adoptie vanuit China veel meer geworden sinds de één kind politiek.

De drie consequenties als je nog een tweede kind krijgt kunnen zijn:


1. Hoge boetes die kunnen oplopen tot een besteedbaar inkomen van een heel jaar.

2. Schade aan de loopbaan, en dit kan ver gaan. De ouder kan zelfs ontslag krijgen.

3. Het tweede kind heeft helemaal geen recht op overheidsvoorzieningen zoals onderwijs.


Succes.

In de grote steden had de één kind politiek erg veel succes, maar op het  platteland hadden de mensen erg veel kritiek. De mensen op het platteland hadden erg veel mensen nodig om hun grond te voorzien. Dat kan natuurlijk niet als je maar één kind mag krijgen. Daardoor is het een beetje aangepast. Daar lees je meer over in het stukje hieronder.




Op het platteland.

om de familie naam door te geven. Daardoor hebben gezinnen op het platteland vaak toch meer dan twee kinderen. Het gevolg daarvan is dat ze boetes krijgen en dat onderwijs en gezondheidszorg wordt geweigerd. Op het platteland van China mogen de ouders wel een tweede kind krijgen wanneer het eerste kind een meisje is of als het eerste kind een handicap heeft. In de stad mogen de mensen trouwens ook een tweede kind krijgen als het kind gehandicapt geboren is. Maar als het tweede kind dan weer een meisje wordt, willen de ouders meestal nog een jongen






Uitzonderingen één kind politiek China.

1. Op het platteland van China worden wel vaak twee kinderen legaal geboren. Dit is omdat het eerste kind dan een meisje is, of omdat het eerste kind gehandicapt is.

2. De minderheden mogen ook wel meer dan één kind krijgen.

3. Han-Chinezen die zelf allebei enig kind zijn mogen ook meer dan één kind krijgen.

4. Chinese families die terugkomen uit het buitenland mogen ook een tweede kind krijgen.


De gevolgen.

Er ontstonden vele meningen over de één kind politiek in China. Niet alleen sociale gevolgen, maar ook economische gevolgen.

Vele mensen waren van mening dat heel veel mensen waren gedood door de regering. Naar schatting zijn er in China meer dan 400 miljoen minder Chinezen geboren. Dit vonden sommige partijen schandalige cijfers. De partijen zeggen dat al die 400 miljoen Chinezen gedood zijn door de regering. Er ontstonden veel minder arbeidskrachten in China omdat er veel minder mensen worden geboren. Het land is dus aan het vergrijzen, hierdoor moeten de gepensioneerden Chinezen door veel minder arbeiders onderhouden worden. De verhouding tussen arbeiders en gepensioneerden is nu nog 6 op 1. Tussen 2030 en 2050 is dit waarschijnlijk al 2 op 1 als de bevolking volgens de één kind politiek blijft groeien.



 



7

waarom daar?



De eenkindpolitiek in China is niet in heel China te vinden. Boeren, vissers, minderheden, ouders die zelf enig kind zijn en ouders van een meisje mogen sinds de hervormingen van 2007 en 2011 al twee kinderen hebben. Toch nemen de boeren, vissers en minderheden de kans niet, aangezien ze geen tweede kind kunnen betalen en veroorloven, aangezien je als boer of visser niet heel erg veel verdient in China En voor de rest geld de eenkindpolitiek alleen voor de Han-Chinezen (Met de Han-Chinezen of Han wordt de etnische groep aangeduid waaruit het merendeel van de bevolking van China bestaat).

Ook zijn er sinds kort nieuwe regels over de eenkindpolitiek.  Dit komt doordat er door de eenkindpolitiek een overvloed aan jongens komt en hier heeft de regering ook voor gekozen om de vergrijzing ( toename van het aantal ouderen op de totale bevolking) te bestrijden. De regering van China wil dus een goede verhouding tussen man en vrouw. Nu is er een tweekind politek ingeschakeld. Naast de eenkindpolitiek is in Shanghai sinds 15 mei 2010 ook nog de eenhondpolitiek ingesteld. Dit houdt in dat je per gezin maar een huisdier mag hebben aangezien de dieren bevolking in China ook heel erg aan het stijgen is. want als iedereen één huisdier zou hebben zouden er in china zo'n 1.321.851.888 Dieren zijn in China.

In veel gebieden van China is er eenkindpolitiek omdat er anders een overbevolking zou komen in China. Door eenkindpoltiek zijn er al 400 miljoen geboortes minder gemeten.

De eenkindpoltiek lijd er toe tot dat de kinderen die de ouders krijgen als ze er al een hebben, gwn ergens neergelegt word of ergens heen gebracht worden, hierdoor worden ze bijvoorbeeld. gewoon ergens op straat neergelegd. Ze zijn nu dus vondelingen.



De Chinese premier Li Keqiang op een archieffoto. China gaat de eenkindpolitiek drastisch versoepelen.



















Waar in China is de een kind politiek?


De Han chinezen hebben de een kind politiek, de andere Chinezen niet

De meeste Han Chinezen zijn in Taiwan, dat ligt hier, ze kwamen op het begin bijna alleen maar in het Noorden en Zuiden van Taiwan :













- De rest van bijna allen Han chinezen leven in Zuid-Oost Azië:

→ Druk bevolkt.

→ Veel Han Chinezen.









































Nu zijn de Han-Chinezen verspreid over een groot deel van China.